Ylistys arkimaisemille

Tiedote 14.8.2018 klo 9.12

Suomen ympäristökeskus ja ympäristöministeriö tiedottavat 14.8.2018

Tampereen keskusta
Kesäinen Tampere. Kuva Riku Lumiaro.

Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen #arkimaisema-valokuvakampanja haastaa katsomaan omaa arkimaisemaa uusin silmin.

Maisemat ovat läsnä jokaisen arjessa ja tärkeä osa elinympäristön laatua, kulttuuriperintöä ja identiteettiä. Pysähdymme ihastelemaan erityisen kauniina pitämiämme maisemia, mutta arkeemme kuuluvat maisemat saattavat jäädä melko vähäiselle huomiolle. Jokapäiväinen elinympäristö saattaa käydä niin tutuksi, että siihen ei enää kiinnitetä huomiota.

Maisemat ovat kuitenkin tärkeä osa ihmisten hyvinvointia ja elinympäristön viihtyisyyttä. Arkimaisema-kampanjalla halutaan kannustaa kaikkia huomaamaan tutun, arkisen maiseman arvo ja vaikutus päivittäiseen elämään.

Arkimaisemasi voi olla kaupunkimaisema, luonnonmaisema tai maaseutumaisema. Se voi olla kaunis tai ihan tavallinen maisema. Pysähdy katsomaan ja valokuvaamaan arkesi maisemia. Millaisia ajatuksia tai tunteita maisema sinussa herättää? Jaa kuvasi tunnisteella #arkimaisema.


Syksyllä vietetään Maisemapäivää

Arkimaisema-kampanja huipentuu 20.10. vietettävään kansainväliseen maisemapäivään. Päivän teemana ovat Suomessa tänä vuonna arkimaisemat.

Maisemapäivää on alettu viettämään Euroopan neuvoston aloitteesta ja tavoitteena on vakiinnuttaa se jokavuotiseksi perinteeksi. Ensimmäisen kerran kansainvälistä maisemapäivää juhlistettiin viime vuonna, jolloin ympäristöministeriö haastoi kunnat ja kansalaisjärjestöt miettimään, millä tavoin päivää voitaisiin viettää tulevina vuosina.

Vieläkin on hyvin aikaa suunnitella maisemapäivän viettoa! Osana Arkimaisema-kampanjaa jaetaan vinkkejä maisemapäivän juhlistamista varten.


Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi