AJANKOHTAIStA
Tiettyjen lajien metsästysmuistojen tuonti EU:n ulkopuolelta kielletään
1.6.2023 voimaan tulevassa uudessa luonnonsuojelulaissa kielletään tiettyjen CITES-lajien metsästysmuistojen tuonti EU:n ulkopuolelta Suomeen.
Seuraavien lajien tuonti metsästysmuistoina kielletään: kaikki lajit ja populaatiot, jotka on lueteltu EU:n CITES-lainsäädännössä liitteessä A. Liite A sisältää CITES-sopimuksen liitteen I lajien lisäksi jonkin verran muita CITES-lajeja sekä myös lajeja, joita ei CITES-sopimuksessa ole. Tuontikielto koskee lisäksi seuraavia liitteen B lajeja: afrikannorsu (liitteen B populaatiot), sarvikuono (liitteen B populaatiot), virtahepo, leijona, jääkarhu, argaalilammas. Kansallinen tuontikielto koskee siten niitä lajeja, joiden tuontiin EU:n CITES-lainsäädännön mukaisesti vaaditaan tällä hetkellä CITES-tuontilupa. Tuontikielto ei koske niitä lajeja, joiden metsästysmuistojen tuontiin riittää pelkkä CITES-vientilupa.
Ennen lain voimaantuloa hankitut metsästysmuistot voi kuitenkin tuoda eli kotiuttaa Suomeen. CITES-tuontilupahakemuksesta on ilmettävä metsästysmuiston hankinta-ajankohta.
Tuontikiellon alaisia lajeja ovat mm. leopardi, gepardi, leijona, karakali (Aasian populaatiot), villikissa (Felis silvestris), sapeliantilooppi, afrikannorsu, sarvikuono, virtahepo, niilinkrokotiili (jos populaatio on CITES sopimuksen liitteessä I), jääkarhu, ruskeakarhu/harmaakarhu (Ursus arctos), ilves (Lynx lynx), susi, saukko (Lutra lutra), heinätavi, argaalilammas (lajin Ovis ammon lisäksi myös seuraavat lajit: O. collium, O. darwini, O. jubata, O. karelini, O. polii, O. severtzovi).
Norsunluun myyntiä rajoitetaan ja myynnin ehtoja tiukennetaan EU:ssa
Aiemmin EU:n sisäisestä lupasääntelystä vapautettujen norsunluuta sisältävien ns. CITES-antiikkiesineiden myyntiin ja muuhun kaupalliseen käyttöön vaaditaan tästä lähtien lupa (EU-todistus).
EU-todistuksia myönnetään enää vain esineille, jotka on tehty ja hankittu ennen 3.3.1947 (ns. CITES-antiikkiesineet) sekä soittimille, joiden sisältämä norsunluu on hankittu ennen 1.7.1975. Muiden norsunluuesineiden myyntiin ei ole mahdollista myöntää lupia.
Norsun syöksyhampaiden ja muun muokkaamattoman norsunluun myyntiä ei enää sallita. EU-todistuksia voidaan poikkeuksellisesti kuitenkin myöntää, jos kyse on arvokkaiden museoesineiden ja arvokkaiden soitinten korjaamisesta.
Ennen 19.1.2022 myönnettyjen EU-todistusten voimassaolo lakkaa 19.1.2023, minkä jälkeen niitä ei enää voi käyttää siihen tarkoitukseen, mihin ne on aikoinaan myönnetty.
Norsunluuta koskeva sääntely muuttuu 19.1.2022. Muutokset johtuvat muutosasetuksesta (EU) 2021/2280, jolla muutetaan EU:n CITES-toimeenpanoasetusta 865/2006/EY, sekä EU-komission ohjeasiakirjasta ’Norsunluukauppaa koskevat EU:n säännöt’, Komission tiedonanto 2021/C 528/03.
CITES-toimeenpanoasetuksen muutosasetus (sisältää lajiliitteen)
Norsunluukauppaa koskevat EU:n säännöt - Tarkistettu ohjeasiakirja
Tietolehtinen norsunluukaupasta EU:ssa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Euroopan komission uusin lajiliiteasetus 16.12.2021.