En hotbedömning av arterna i Finland görs med tio års mellanrum, den senaste gjordes 2019. Som ett resultat av bedömningen publiceras den finska rödlistan. Listan är en förteckning över alla utdöda, hotade, nära hotade och bristfälligt kända arter.
Bedömningen baseras på nationella experters utvårderingen av arterna i Finland. Vid utvärderingen tillämpas Internationella naturvårdsunionen IUCN:s klassificering och kriterier. I bedömningen beaktas bl.a. artens populationsstorlek och beståndets utveckling, utbredningsområdets storlek och förändringen i den, hur splittrad förekomsten är, förändringen i livsmiljöns kvalitet och omfattning samt artens fortplantningsförmåga. Även arternas livsmiljöer, orsakerna till hotstatusen och hotfaktorerna registreras.
Starkt hotade svarthakedopping (Podiceps auritus) trivs bara i näringsrika vatten. © Jussi Leppänen / Miljöförvaltningens bildbank
Enligt naturvårdslagen kan en art förskrivas som hotad om dess naturliga fortbestånd i Finland är hotad. Det finns en förteckning över de hotade arterna i bilaga 4 i naturvårdsförordningen. Den här förteckningen har sammanställts utifrån rödlistan för de finländska arterna. I förteckningen upptas varken hotade arter på vilka jaktlagen eller fiskelagen tillämpas eller arter som enbart förekommer på Åland.
I naturvårdsförordningens förteckning upptas 2 124 hotade arter. Av dem har 680 arter bedömats kräva särskilt skydd. En förekomstplats som är viktig för bevarandet av en art som kräver särskilt skydd får inte förstöras eller försämras. Förbudet träder i kraft när ELY-centralen har avgränsat förekomstplatsen och informerat markägaren om detta.
Miljöministeriet utarbetar vid behov ett skyddsprogram för arter som kräver särskilt skydd. Där presenteras arternas förekomster och utvärderas artens utvecklingstrend. Dessutom presenteras rekommendationer hur man bäst bevarar arten och dess förekomster.