Monimuotoista meriluontoa nyt ja tulevaisuudessa

Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma, eli tuttavallisemmin VELMU, kerää tietoa vedenalaisten luontotyyppien, lajien ja niiden muodostamien yhteisöjen esiintymisestä Suomen merialueilla. Ohjelman päätavoite on edistää Itämeren lajien ja merialueiden suojelua ja tukea meren ja sen luonnonvarojen kestävää käyttöä. Mitä emme tunne, emme voi suojella.

Vedenalaiset maisemakokonaisuudet tutuksi

VELMU-ohjelma on kartoittanut Itämeren luontotyyppejä jo 16 vuotta. Työmme tuloksiin voit tutustua mm. VELMU-karttapalvelussa tai tutustumalla upeaan Meren aarteet -kokonaisuuteen, joka sisältää Meren aarteet -kirjan ja valokuvanäyttelyn meren ihmeellisistä asukkaista ja maisemista.

VELMU aaltoviiva
 

Ajankohtaista VELMUssa

 

Tulossa: VELMUn Meriluonto 2022 -seminaari ke 23.11.2022 klo 9:00-13:30

Luonto takaisin osaksi elämäämme! Mitä VELMU ja me yhdessä voimme tehdä?

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan siitä, miten voimme osaltamme vaikuttaa luontokadon pysäyttämiseen Suomen merialueilla vuoteen 2030 mennessä. Miten VELMU-tieto auttaa tässä?

Miten monimuotoisuus, sininen talous ja ihmisten hyvinvointi kytkeytyvät yhteen? Miten kestävä kasvu toteutetaan paikallistasolla ekosysteemipalvelut säilyttäen?

PAIKKA: valtiovarainministeriön auditorio Paja, Mariankatu 9, Helsinki. Seminaariin voi osallistua myös verkossa Microsoft Teamsilla.

Ohjelma ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan lähempänä tapahtumaa tällä verkkosivulla.

 

Havets skattkammare on julkaistu

Vuonna 2017 ilmestynyt Meren aarteet -kirja on vihdoin saatavilla myös ruotsiksi, kauttaaltaan päivitettynä. Syyskuussa julkaistiin Havets skattkammare - En upptäcktsresa i Finlands marina undervattensnatur (Gaudeamus). Lajikartoissa on mukana havainnot vuoteen 2020 asti ja nyt myös Ahvenanmaalta. Kirja sisältää lisäksi ihan uuden luvun, joka kertoo Ahvenanmaan vedenalaisen meriluonnon erityispiirteistä.

 

VELMU aaltoviiva
 

 

VELMU-karttapalvelu

VELMU-kartta on monipuolinen työkalu, jossa voi hyödyntää VELMU-hankkeen keräämää aineistoa. Tarjoamme VELMU-kartan hyödyntämiseen koulutusta, jotta kartan mahdollisuudet eivät jää käyttämättä.

VELMU-ohjelma voitti Euroopan Natura 2000 -palkinnon

Euroopan komissio myönsi suorassa verkkolähetyksessä 14.10.2020 VELMUlle arvostetun Natura 2000 -palkinnon.

 

Julkaistu 21.10.2021 klo 9.49, päivitetty 9.9.2022 klo 16.34