Suomi isännöi arktisen ympäristönsuojelun superviikkoa Rovaniemellä

Tiedote 5.10.2018 klo 9.24
aemm

Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden suurinta ympäristötapahtumaa vietetään ensi viikolla Rovaniemellä, kun arktinen biodiversiteettikongressi tuo kaupunkiin noin 450 alan asiantuntijaa. Samaan aikaan Suomi isännöi Rovaniemellä arktisten maiden ympäristöministereiden kokousta.

9.–12.10. järjestettävä biodiversiteettikongressi pureutuu polttavimpiin arktisen luonnon suojelun ja luonnon kestävän käytön kysymyksiin. Arktinen alue on maapallon puhtaimpia ja luonnontilaltaan parhaiten säilyneitä, mutta sen herkkä luonto on uhattuna ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen hyödyntämisen vuoksi. Paikalliset yhteisöt ja alkuperäiskansat ovat riippuvaisia arktisen ympäristön hyvinvoinnista, ja arktisen alueen muutoksilla on vaikutuksia koko maapallolle.

Biodiversiteettikongressi kokoaa yhteen tutkijat, poliitikot, virkamiehet, arktiset alkuperäiskansat, perinteisen ja paikallisen tiedon haltijat, teollisuuden ja järjestöjen edustajat ja muut arktisesta luonnosta kiinnostuneet. Tapahtuman pääteemoja ovat ilmastonmuutos, ekosysteemit, luonnon monimuotoisuuden valtavirtaistaminen, arktiseen luontoon kohdistuvat uhat ja paineet, suojelualueet sekä tieto ja tietoisuus. Kongressi järjestetään yhteistyössä Arktisen neuvoston luonnonsuojelutyöryhmän CAFFin (Conservation of Arctic Fauna and Flora) kanssa.

Kongressin avaa tiistaina tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tapahtuman nelipäiväinen ohjelma koostuu niin paneelikeskusteluista, tieteellisistä seminaareista kuin uusimmasta tutkimustiedosta. Esimerkiksi Arktisen ympäristön seuranta- ja arviointiohjelma AMAP esittelee tieteelliset raportit arktisten merten happamoitumisen vaikutuksista sekä ympäristömyrkkyjen kertymisestä kaloihin ja muihin merieläimiin. Rovaniemellä julkistetaan myös arktisen valokuvakilpailun voittajat, ja kongressin kanssa rinnakkain järjestetään monia tapahtumia, kuten nuorten oma Arctic Youth Summit (5.–12.10.).

Arktisten maiden ympäristöministerit tapaavat samaan aikaan Rovaniemellä kaksipäiväisessä (11.–12.10.) kokouksessa, johon osallistuu ministereitä ja korkean tason edustajia kahdeksasta Arktisen neuvoston jäsenmaasta sekä kuudesta arktisesta alkuperäiskansajärjestöstä. Kokoukseen on kutsuttu myös Arktisen neuvoston tarkkailijamaat ja -järjestöt.

Ympäristöministerikokouksen pääaiheet ovat ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus ja saastumisen ehkäisy. Arktisten maiden ympäristöministerit kokoontuvat nyt ensimmäisen kerran viiteen vuoteen. Tavoitteena on, että tapaaminen luo suuntaviivoja Arktisen neuvoston tulevalle ympäristötyölle.

”Suomi on aikanaan ollut yksi arktisen ympäristöyhteistyön käynnistäjistä ja olemme vahvasti sitoutuneet toimimaan arktisen yhteistyön edelläkävijänä. Tarvitsemme vahvoja käytännön tekoja ja yhteistyötä esimerkiksi nokipäästöjen vähentämiseksi, jotta arktisen alueen sulamista voidaan estää”, sanoo ympäristöministerikokousta Rovaniemellä johtava asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Seuraa verkossa

Rovaniemen arktista ympäristöviikkoa voi seurata Twitterissä tunnisteilla:
#ABACongress
#ArcticEnv2018
#ArcticYouth

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Henna Haapala, p. 050 353 3894, etunimi.sukunimi@ym.fi (arktinen ympäristöministerikokous)

Ympäristöneuvos Aulikki Alanen, p. 0295 250 333, etunimi.sukunimi@ym.fi (arktinen biodiversiteettikongressi)

Tieto- ja viestintäjohtaja Jussi Salmi, p. 0295 250 263, etunimi.sukunimi@ym.fi (ympäristöministerikokouksen mediayhteydenotot)

Viestintäasiantuntija Jussi Palmén, p. 0295 250 219, etunimi.sukunimi@ym.fi (biodiversiteettikongressin mediayhteydenotot)