Suomen parasta maisemahanketta etsitään jo kahdeksatta kertaa

Tiedote 31.3.2022 klo 8.26

Suomen paras maisemahanke -kilpailu käynnistyy jälleen. Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus etsivät järjestämässään kilpailussa hankkeita, joilla on onnistuneesti hoidettu, suojeltu tai suunniteltu maisemia. Kilpailuun voivat osallistua kansalaisjärjestöt sekä alue- ja paikallisviranomaiset hankkeilla, jotka on jo toteutettu. Kilpailuun tulee osallistua 2.9.2022 mennessä.

Laiduntavaa karjaa
Laidunnus on hyvä tapa hoitaa perinnemaisemia. Kilpailun ehdokkaiksi ovat tervetulleita niin perinteiset kuin uudetkin näkökulmat maisemaan. Kuva Riku Lumiaro.

Maisemaan vaikuttavat luonnon ja ihmisen toiminnot sekä niiden välinen vuorovaikutus. Maisemat ja niihin liittyvät hankkeet ymmärretään Suomen paras maisemahanke -kilpailussa laajasti, ja ehdokkaiksi toivotaan erilaisia viime vuosien aikana toteutettuja hankkeita. Hankkeet voivat liittyä luonnon- tai kulttuurimaisemiin, maaseutuun tai kaupunkiin.

Kohteet voivat olla arvokkaita maisemia tai kulttuuriympäristöjä, mutta yhtä lailla kannustetaan osallistumaan myös arkiympäristöjen sekä heikentyneiden maisemien kunnostushankkeiden piiristä. Ehdokkaiksi ovat tervetulleita sekä perinteiset että uudet näkökulmat maisemaan.

Kilpailuehdotukset tulee jättää kilpailuun viimeistään 2.9.2022. Osallistua voi kilpailun verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella tai vapaamuotoisella kilpailuehdotuksella, joka sisältää vastaavat tiedot.

Voittaja Suomen edustajaksi eurooppalaiseen kilpailuun

Voittaja julkistetaan Helsingissä syksyllä 2022 järjestettävässä Maisemasymposiumissa. Maisemasymposium on valtakunnallinen tilaisuus, jossa luodaan näkökulmia Euroopan neuvoston maisemayleissopimuksen toteutumiseen Suomessa.

Suomen parhaasta maisemahankkeesta tulee Suomen ehdokas Euroopan neuvoston maisemapalkinnon saajaksi. Joka toinen vuosi myönnettävä palkinto sisältyy Euroopan neuvoston maisemayleissopimukseen, johon Suomi liittyi vuonna 2006. Kilpailussa palkitut ja siihen osallistuneet hankkeet edistävät maisemasopimuksen tavoitteita ja niiden on tarkoitus toimia esimerkkeinä maanosamme maisemien hoidosta.

Rantaniityllä laiduntavaa karjaa
Vuonna 2020 Suomen paras maisemahanke -kilpailun voitti Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen Perämeren rantaniittyjen hoitohanke. Kuva Jorma Pessa.

Vuonna 2020 järjestetyn Suomen paras maisemahanke -kilpailun voittaja Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen Perämeren rantaniittyjen hoitohanke palkittiin kunniamaininnalla Euroopan neuvoston maisemapalkinto -kilpailussa syksyllä 2021. Tunnustus oli Suomelle jo toinen laatuaan. Varsinainen maisemapalkinnon sai Italian hanke, jossa kunnostettiin Bergamon kaupungin läheisyydessä historialtaan ja luonnoltaan monimuotoista aluetta luostareineen.

Lisätiedot

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@syke.fi
Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@gov.fi