Kansainvälinen maisemapäivä

Maisemapäivä 2022

Euroopan neuvoston aloitteesta kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan vuosittain 20.10. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Päivää vietetään kaikissa Euroopan neuvoston maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Vuonna 2022 Maisemapäivää vietetään jo kuudetta kertaa.

Maisemapäivän kunniaksi järjestetään kampanjoita, kilpailuita ja ohjattuja maisemakävelyjä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia tutustua maisemiin uusista näkökulmista.

Vuoden 2022 maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä ovat myös Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Arkimaisemaa Helsingissä.
© Tapio Heikkilä

Osallistu valokuvakilpailuun lokakuussa 2022

Maisemapäivän yhteydessä järjestetään kaikille avoin maisemavalokuvakilpailu, jonka teemana on ”minun maisemani”.  Kilpailulla halutaan kannustaa etsimään luovia ja monipuolisia lähestymistapoja aiheeseen, katsomaan tuttuakin maisemaa uusin silmin ja näkemään maisemien arvo ja merkitys. Kilpailuun voi osallistua 17.–23.10.2022 otetuin kuvin. Kuvat tulee jättää kilpailuun viimeistään 23.10.2022. Kilpailun pääpalkintona on 500 euron lahjakortti Rajala Pro Shopiin.

Tutustu kilpailun sääntoihin ja ohjeisiin:

Osallistu kilpailuun lähettämällä kuvat alla olevalla kilpailulomakkeella. Osallistua voi enintään kolmella kuvalla / kuvaaja:

Valokuvakilpailun kuvasatoa asetetaan näytteille ympäristöministeriöön ja Maisemapäivän verkkosivuille. Kilpailun voittaja julkistetaan 9.11.2022 järjestettävässä Maisemasymposiumissa Helsingissä.

Tutustu maisemiin ohjatuilla kävelyillä

Maisemiin voit tutustua myös Maa- ja kotitalousnaisten järjestämillä ohjatuilla maisemakävelyillä. Kävelyjä järjestetään eri puolilla Suomea Maisemapäivänä 20.10.2022. Kävelyt ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Kävelyiden ohjelmat ja mahdolliset ilmoittautumisohjeet löydät Maa- ja kotitalousnaisten verkkosivuilta.

Maa- ja kotitalousnaisten järjestämien kävelyiden kohteet Maisemapäivänä 2022:

  • ETELÄ-KARJALA: To 20.10. klo 13 Lappeenranta, Rutola
  • ETELÄ-POHJANMAA: To 20.10. Klo 13 Lapua, Simpsiö
  • ETELÄ-SAVO: To 20.10.2022 klo 13 Mikkeli, Tuukkala
  • KESKI-POHJANMAA: To 20.10. Klo 12 Lestijärvi, Syri
  • KESKI-SUOMI: To 20.10. Klo 13-16 Keuruu, Riiho
  • POHJOIS-KARJALA: To 20.10. Klo 12-15 Joensuu, Kukkola
  • POHJOIS-SAVO: To 20.10. klo 13.30-15.30 Kuopio
  • SATAKUNTA: To 20.10. klo 16 Huittinen, Mutilahti

Kuvaa arkesi maisemia ja osallistu kampanjaan

Maisemia juhlistavaan valokuvakampanjaan voit osallistua valokuvaamalla arkesi maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #Arkimaisema. Millaisia maisemia löytyy työ-, koulu- tai kauppamatkasi varrelta tai näkyy kotisi ikkunasta? Mikä arkesi maisemissa on kiehtovaa tai kaunista, mitä haluaisit muuttaa, mikä maisemassa on parhaillaan jo muuttumassa? Liity myös seuraamaan kampanjan Instagram-tiliä @arkimaisema.

Järjestä itse ohjelmaa maisemapäiväksi

Halutessaan kuka tahansa voi järjestää Maisemapäivän kunniaksi ohjelmaa. Ympäristöministeriö kannustaa organisaatioita ja yhteisöjä miettimään, miten ne voisivat nyt ja tulevina vuosina osallistua Maisemapäivän viettoon ja nostaa esiin maisemanhoidon merkitystä.

Maa- ja kotitalousnaiset on koonnut vinkkejä maisemakävelyn valmisteluun ja toteutukseen. Joten jos maisemakävelyn järjestäminen kiinnostaisi, mutta et oikein tiedä, miten lähteä liikkeelle, kannattaa ehdottomasti tutustua tähän loistavaan vinkkilistaan.

Maisemapäivään liittyvät tapahtumat kannattaa ilmoittaa Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakalenteriin (Kulttuuriymparistomme.fi)!

Marraskuussa symposium maisemien kunniaksi

Torstaina 9.11.2022 maisemien kunniaksi järjestetään Helsingissä Säätytalolla Maisemasymposium, on valtakunnallinen tilaisuus, jossa luodaan näkökulmia Euroopan neuvoston maisemayleissopimuksen toteutumiseen Suomessa. Tilaisuudessa myös palkitaan maisemapäivän valokuvakilpailun voittaja sekä Suomen paras maisemahanke -kilpailun voittaja. Tilaisuuden ohjelma julkistetaan lähempänä ajankohtaa.

Vuonna 2021 Maisemapäivä

Vuonna 2021 ympäristöministeriö järjesti maisemapäivän kunniaksi valokuvakilpailun teemalla ”Maisemapäivä 2021”. Kilpailun parhaana kuvana palkittiin Marko Lappeteläisen 14.10.2021 ottama valokuva Lopen Kaartjärveltä. Kuvaajia oli pyydetty taltioimaan 14.10.–20.10.2021 välisenä aikana omat maisemansa.

Valokuvakilpailun voittajakuva järvenrantamaisemasta Lopen Kaartjärveltä
Valokuvakilpailun parhaana palkittiin klassinen järvenrantamaisema © Marko Lappeteläinen

”Voittanut valokuva on klassinen ja taidokas otos, jossa ollaan suomalaisen maisemakäsityksen ja maisemasuhteen juurilla. Otos kuvaa hyvin suomalaista mielenmaisemaa, tällainen maisema on suomalaisille tärkeä ja rakas. Myös ihmisen rooli maisemassa näkyy kuvassa selvästi.”, kertoi tuomariston puheenjohtaja ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä.

Palkituista kuvista sekä kilpailun muusta kuvasadosta koottiin valokuvanäyttely, joka oli esillä ympäristöministeriön aulan ulkoikkunoissa 9.11.2021–9.1.2022 (Aleksanterinkadun ja Fabianinkadun kulmaus, Aleksanterinkatu 7, Helsinki).

Kilpailun voittaja palkittiin 500 € lahjakortilla Rajala Pro Shopiin. Kunniamaininnan kuvistaan saivat: Matti Sarmela (Helsinki, Hanasaari 16.10.2021), Tarja Länsman (Utsjoki, Mantojärvi 15.10.2021), Milla Hanka (Helsinki, Eduskuntapuisto 20.10.2021), Juhani Virkanen (Helsinki, Tapaninkyläntien silta 20.10.2021). Kunniamaininnan saaneet palkittiin kirjapalkinnoin.

Valokuvakilpailussa kunniamaininnan saanut kuva Helsingin Hanasaaresta.
Kunniamaininnan saanut kuva Helsingin Hanasaaresta. © Matti Sarmela
Valokuvakilpailussa kunniamaininnan saanut kuva Utsjoen Mantojärvestä.
Kunniamaininnan saanut kuva Utsjoen Mantojärvestä. © Tarja Länsman
Valokuvakilpailussa kunniamaininnan saanut kuva Helsingin Eduskuntapuistosta.
Kunniamaininnan saanut kuva Helsingin Eduskuntapuistosta. © Milla Hanka
Kunniamaininnan saanut kuva Helsingin Tapaninkyläntien sillasta.
Kunniamaininnan saanut kuva Helsingin Tapaninkyläntien sillasta. © Juhani Virkanen

Maisemapäivään liittyi myös Instagramissa toteutettu #arkimaisema-kampanja, johon osallistuneet kansalaiset julkaisivat reilun kuukauden aikana noin tuhat kuvaa omista arjen maisemistaan. Käy tutustumassa kuviin hakusanalla #arkimaisema, julkaise omia kuviasi muoden iloksi ja liity seuraamaan kampanjan @arkimaisema-tiliä.

Maisemapäivän kunniaksi myös maisemakävelyjä

Kansainvälistä maisemapäivää juhlistettiin valokuvakilpailun lisäksi muun muassa Maa- ja kotitalousnaisten järjestämin ohjatuin maisemakävelyin. Kävelyjä järjestettiin eri puolilla Suomea maisemapäivänä 20. lokakuuta ja sitä edeltävällä viikolla. Kävelyt olivat maksuttomia. Pohjois-Pohjanmaalle sijoittuva kävely järjestettiin virtuaalisesti, eli siihen oli mahdollista osallistua mistäpäin Suomea tahansa. Kävelyiden tarkat kohteet ja lisätietoa löydät alla olevasta linkistä.

Maisemien arviointia eri aistein

Kansainvälisen maisemapäivän yhteydessä kannustettiin tutustumaan myös m.Envirate.net -palveluun, jonka avulla voit arvioida ympäristöä aistinvaraisesti. Mobiililaitteesi web-selaimella voit tallentaa valokuvan, kuvanottopaikan ja aistinvaraisen ympäristökokemuksesi kartalle. Paikkatiedon avulla pääset tarkastelemaan myös muiden käyttäjien kuvia ja arvioita eri paikoista. Aikavälillä 6.9.-20.10.2021 eniten arviointeja tehnyt palkittiin ja toinen palkinto arvottiin kaikkien kampanjan.aikana arviointeja tehneiden kesken.

Arkimaisemaa Töölössä_556
Arkimaisemaa Töölössä. © Annika Uddström

 

Tarkastele maisemia monipuolisten tehtävien avulla

Uusia näkökulmia ja syvyyttä maisemien tarkasteluun tuomaan on julkaistu opas, josta löytyy tietoa ja monipuolisia tehtäviä. Opas on suunnattu etenkin opettajille oppilaiden kanssa käytettäväksi, mutta eri tasoisten tehtävien joukosta löytyy aikuisillekin sopivia vinkkejä kokeiltavaksi vaikkapa maisemapäivän kunniaksi. Mitäpä jos havainnoisitkin maisemaa näköaistin sijaan kuulo-, haju-, tunto-, tai makuaistin avulla? Tai jos tarkastelisit maisemaa pohtien, millä kaikilla tavoilla ihmisen toiminta näkyy siinä?

Kansainvälinen maisemapäivä liittyy Euroopan neuvoston maisemayleissopimukseen


 
 

Euroopan neuvoston tavoitteena on vakiinnuttaa maisemapäivän vietto 20.10. jokavuotiseksi perinteeksi maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Euroopan neuvoston maisemayleissopimus on maisemansuojelua, -hoitoa ja -suunnittelua koskeva yleissopimus. Se on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka koskee pelkästään maisemaa. Maisemayleissopimus allekirjoitettiin Firenzessä 20.10.2000, ja Suomessa sopimus astui voimaan 1.4.2006. Maisemasopimukseen kuuluu nykyään 40 Euroopan neuvoston jäsenmaata

Kari Cavénin teos Paabelin torni
Kari Cavénin teos Paabelin torni © Tapio Heikkilä

Aiemmat maisemapäivät

Ensimmäisen kerran kansainvälistä maisemapäivää vietettiin vuonna 2017. Tuolloin ympäristöministeriö haastoi kunnat ja kansalaisjärjestöt miettimään, millä tavoin maisemapäivää voitaisiin viettää tulevina vuosina.

Vuonna 2020 ympäristöministeriö järjesti kansainvälisen maisemapäivän kunniaksi kaikille avoimen valokuvakilpailun teemalla ”Maisemapäivä 2020”. Kilpailussa pyydettiin kuvaamaan niitä maisemia missä osallistujat maisemapäivää viettävät, arkisia tai juhlavia, maaseudulla ja kaupungeissa. Tarkoituksena oli saada kooste siitä miltä Suomi maisemapäivänä näytti. Kilpailuun saatiin kokonaisuudessaan 360 valokuvaa.Voittajana palkittiin Arto Takkisen valokuva Enontekiön Kilpisjärveltä. Palkituista kuvista sekä kilpailun muusta kuvasadosta koottiin valokuvanäyttely, joka oli esillä ympäristöministeriön aulan ulkoikkunoissa (Aleksanterinkatu 7, Helsinki).

Kansainvälistä maisemapäivää juhlistettiin vuonna 2020 myös Maa- ja kotitalousnaisten järjestämin ohjatuin maisemakävelyin. Kävelyjä järjestettiin eri puolilla Suomea 18.-21.10.2020, kävelyjen ohjaajina toimivat Maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntijat. Osa kävelyistä järjestettiin poikkeusolojen vuoksi virtuaalisesti.

Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@syke.fi
Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi

Arkimaisemat ja vesi maisemapäivän teemoina 13.9.2019
Tuhansien järvien maana vedellä on keskeinen osa suomalaisten arjessa. Miten vesi näkyy meidän jokapäiväisissä maisemissamme? Virtaako se pienenä purona kauppareissusi varrella? Käytkö iltakävelyillä syksyisellä rannalla? Kuljetko työmatkallasi suon ohitse? Ulkoilutatko aamuisin koiraa ojan vierellä? Sataako?
Lue lisää
Ylistys arkimaisemille – Valokuvakilpailu maisemista Instagramissa 16.10.2018
Kansainvälisenä maisemapäivänä lauantaina 20.10.2018 ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus järjestävät arkimaisema-aiheisen valokuvakilpailun Instagramissa. Ota kuva arkimaisemastasi ja osallistu kilpailuun jakamalla se kampanjan tunnisteella merkittynä.
Lue lisää
Julkaistu 14.6.2018 klo 9.33, päivitetty 7.10.2022 klo 12.17