Vieraslajit

Vieraslajilla tarkoitetaan kasvia, eläintä tai muuta eliölajia, jonka siirtymistä luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle ihminen on tahattomasti tai tarkoituksella edesauttanut. Vieraslaji on siis ihmisen myötävaikutuksella ylittänyt luontaiset leviämisesteet, kuten mantereen, meren tai vuoriston, ja levinnyt alueelle, minne se ilman ihmisen apua ei olisi vielä luontaisesti levinnyt.

Haitallisella vieraslajilla tarkoitetaan vieraslajia, jonka on todettu uhkaavan luonnon monimuotoisuutta. Ne vaikuttavat haitallisesti niin ympäristöön, talouteen ja terveyteen aina lajien välisen kilpailun kiristymisestä tautien leviämiseen. Vaikutukset tulevat kasvamaan ilmaston lämmetessä.

Jättipalsamin kukintoja.
Jättipalsamin kukintoja. Kuva Riku Lumiaro.

Vieraslajit.fi auttaa tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja

vieraslajit.fi-sivuston logo.

Vieraslajit.fi kokoaa suomalaisen vieraslajitiedon yhdelle sivustolle.

  • Auttaa tunnistamaan vieraslajeja.
  • Löydät tietoa torjuntakeinoista.
  • Voit ilmoittaa vieraslajihavainnostasi.

Sivustolle on myös koottu tietoa vieraslajien torjuntaan liittyvästä lainsäädännöstä.

Tarvitsetko apua tai neuvoa vieraslajiasioissa?

ELY-keskukset opastavat vieraslajeihin liittyvissä asioissa alueellisesti. Esimerkiksi torjuntatietoa saat valtakunnallisesta ympäristöasioiden asiakaspalvelusta.

Kainuun ELY-keskuksessa toimii ELY-keskusten vieraslajiasioissa koordinaattorina Reima Leinonen, johon voit ottaa yhteyttä vieraslajiasioissa. Kainuun ELY-keskus hoitaa myös vieraslajien torjunnan, neuvonnan sekä torjunnan seurannan harkinnanvaraisen avustushaun toteuttamisesta vuosittain.

Reima Leinonen
Vieraslajikoordinaattori
Puh. 0295 023 799
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Liejutaskurapu levittäytynyt edelleen – uusimmat havainnot pääkaupunkiseudulta 15.11.2022
Liejutaskurapu on jatkanut levittäytymistään Suomen merialueella. Uusimmat havainnot on tehty loppukesästä Kirkkonummen, Espoon ja Helsingin edustalta. Laji on levinnyt myös Pohjanlahdella, missä pohjoisimmat havainnot on tehty Rauman edustalla. Uusimpien havaintojen tueksi kaivataan nyt kansalaisten havaintoja liejutaskuravusta varsinkin uusilta esiintymisalueilta pääkaupunkiseudulta ja Pohjanlahdelta.
Lue lisää
Jälleen uusi äyriäislaji levinnyt Suomen rannikolle 8.10.2021
Kotkan ja Porvoon merialueelta on löytynyt uusi kuuppaäyriäisiin kuuluva vieraslaji, Tyyneltä valtamereltä kotoisin oleva Nippoleucon hinumensis. Suomen vesiltä tehtiin kesällä toinenkin uusi lajilöytö, kun Meksikonlahdelta kotoisin olevia Rangia cuneata -simpukoita löytyi etelä- ja lounaisrannikolta.
Lue lisää
Julkaistu 20.5.2022 klo 10.49, päivitetty 20.5.2022 klo 10.48
Julkaisija: