Suomi mukana perustamassa Irti hiilestä -liittoumaa Bonnin ilmastokokouksessa

Tiedote 16.11.2017 klo 12.53
Bonn-ryhmäkuva
Ministeri Tiilikainen kuvassa eturivissä kolmas oikealta, vasemmalla puolellaan Kanadan ilmasto- ja ympäristöministeri Catherine McKenna. © Kuva: Riikka Lamminmäki / YM

Tiilikainen: Kivihiilen energiakäytön kieltävä lakiesitys annetaan ensi vuonna

YM ja TEM tiedottavat:

Suomi on perustanut yhdessä Kanadan, Ison-Britannian sekä yli 20 muun kumppanimaan ja -osavaltion kanssa Powering Past Coal -liittouman, joka kannustaa hallituksia, yritysmaailmaa ja eri organisaatioita luopumaan nopeasti perinteisestä hiilivoimasta. Allianssi julkistettiin torstaina 16.11.2017 Bonnin ilmastokokouksen yhteydessä. Allianssin tavoitteena on saada mukaan vähintään 50 kumppania ensi vuonna pidettävään Katowicen ilmastokokoukseen mennessä.

Suomi on sitoutunut luopumaan kivihiilen käytöstä energiantuotannossa vuoteen 2030 mennessä.

– Hiilen aika on ohi – niin Suomessa kuin maailmalla. Osana energia- ja ilmastostrategian toimeenpanoa olemme jo aloittaneet kivihiilen energiakäytön kieltävän lainsäädännön valmistelun. Lakiesitys pyritään antamaan ensi vuoden aikana. Haluamme toimia esimerkkinä ja inspiraationa myös muille maille, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Suomessa kivihiilen energiakäyttö on vähentynyt viimeiset kymmenen vuotta. Uusiutuvien energianlähteiden osuus energian loppukulutuksesta on tällä hetkellä 39 %, ja tavoitteena on, että vuonna 2030 osuus olisi yli 50 %. Kehitystä vahvistaa myös verojärjestelmämme, jossa kasvihuonekaasuja aiheuttavia energiamuotoja verotetaan ankarammin.

Lisätiedot:

teollisuusneuvos Petteri Kuuva, TEM, puh. +358 50 331 5309

ministerin erityisavustaja Vilhartti Hanhilahti, puh. +358 40 836 4823

viestintäasiatuntija Riikka Lamminmäki, YM, puh. +358 29 5250343 (paikalla Bonnissa)