Etusivu_iso_kuvallinen_nosto

Sinilevähavainnot lisääntyneet sekä järvillä että merialueilla, tilanne loppukesälle tyypillinen (syke.fi)

Monilla järvillä on kuluneella viikolla havaittu runsaasti tai erittäin runsaasti sinilevää. Sentinel-2-satelliittikuva eteläiseltä Pirkanmaalta maanantailta 26. heinäkuuta. Havainnot poimittu Järvi-meriwikistä 26.–27. heinäkuuta välisenä aikana. © SYKE-aineisto, sisältää muokattua Copernicus Sentinel-2 -dataa (2021)

Tiedote 29.7.2021 Suomen ympäristökeskus SYKE
Sinilevää on havaittu sisävesillä edellistä viikkoa runsaammin. Havainnot painottuvat Suomen eteläosien reheviin järviin ja reheviin lahtiin. Rannikoilla ja Saaristomerellä sinileväkukinnat ovat runsastuneet. Avomerellä merkittäviä pintalevälauttoja on esiintynyt vain Selkämerellä ja Suomenlahden länsiosassa. Loppukesällä sinileväkukinnoista vapautuva pigmentti voi värjätä vettä ja rantoja turkoosinsiniseksi.

Kuivuus kuritti valkoposkihanhien poikueita (syke.fi)

Valkoposkihanhi lepäilee. © Kuva Markku Mikkola-Roos.

Tiedote 30.7.2021 Suomen ympäristökeskus SYKE
Pääkaupunkiseudun valkoposkihanhien määrä on vähentynyt 18 prosenttia edelliskesästä. Suomen ympäristökeskus ja Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut laskivat Helsingin ja itäisen Espoon rannikolla ja puistonurmilla laiduntavien valkoposkihanhien määräksi 5 044 yksilöä, joista poikasia oli 719 yksilöä. Aikuisten lintujen määrä väheni 17 prosenttia, ja poikueiden ja poikasten määrä noin 24 prosenttia. Yksilömäärän väheneminen johtui pääosin aikuisten lintujen talviaikaisesta kuolevuuden kasvusta ja kuivan kesän aiheuttamasta heikentyneestä poikastuotosta sekä petojen saalistuksesta.

Julkaistu 30.7.2021 klo 8.53, päivitetty 30.7.2021 klo 9.07

Aihealue: