Suomen parasta maisemahanketta etsitään jo kuudetta kertaa

Tiedote 12.2.2018 klo 16.09
usvainen tammilaidun
Puustoiset laitumet ovat perinteisen karjatalouden synnyttämiä perinnemaisemia, jotka eivät säily ilman hoitoa. © Kuva: Riku Lumiaro, ympäristöhallinnon kuvapankki

Suomen parasta maisemahanketta etsitään jälleen. Ympäristöministeriö kutsuu ehdokkaiksi hankkeita, joilla on onnistuneesti hoidettu, suojeltu tai suunniteltu maisemia. Ehdotuksia voi jättää 7.9.2018 saakka.

Joka toinen vuosi järjestettävään kilpailuun voivat osallistua kansalaisjärjestöt sekä alue- ja paikallisviranomaiset. Hankkeiden tulee olla jo toteutuneita ja vähintään kolme vuotta sitten käynnistettyjä.

Kilpailuun ovat tervetulleita sekä perinteiset että uudet näkökulmat. Hankkeet voivat liittyä luonnon- tai kulttuurimaisemiin niin maaseudulla kuin kaupungeissa, maalla tai vesialueilla. Kohteet voivat olla arvokkaita maisemia tai kulttuuriympäristöjä, mutta yhtä lailla osallistujia toivotaan myös arkiympäristöjen sekä heikentyneiden maisemien kunnostushankkeiden piiristä.

Kilpailuaika päättyy 7.9.2018. Voittaja julkistetaan Säätytalolla Helsingissä 19.10.2018 järjestettävässä Maisemasymposiumissa. Tarkemmat tiedot ja osallistumisohjeet:

Suomen parhaaksi valittu maisemahanke lähtee tavoittelemaan Suomen ehdokkaana myös Euroopan neuvoston maisemapalkintoa. Joka toinen vuosi myönnettävä palkinto sisältyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, johon Suomi liittyi vuonna 2006. Kilpailussa palkitut ja siihen osallistuneet hankkeet edistävät maisemasopimuksen tavoitteita ja niiden on tarkoitus toimia esimerkkeinä maanosamme maisemien hoidosta.

töölön funkkiskasarmi
Kilpailuun ovat tervetulleita niin kaupunki- kuin maaseutumaisemiinkin kohdistuneet hankkeet. © Kuva: Riku Lumiaro, ympäristöhallinnon kuvapankki

Aiemmin palkitut Suomen parhaat maisemahankkeet:

2016
Metsähallituksen luontopalvelujen lammaspaimenviikot, jossa vapaaehtoiset paimenet huolehtivat luonnonhoitotyössä olevista lampaista.

2014
Härkää sarvista -hanke, joka edisti laiduneläinten käyttöä luonnon- ja maisemanhoidossa yli maakuntarajojen ja järjesti maisemanhoitoa erityisen arvokkaille alueille.

2012
Kauhajoen Hyypänjokilaakson maisemahankkeiden kokonaisuus, jossa kulttuurimaisemaa hoidettiin yhdistysten ja viranomaisten yhteistyönä.

2010
Suomen luonnonsuojeluliiton valtakunnallinen perinnemaisemien hoitohanke Matkalla maisemaan – luonnollisesti, joka toteutettiin yhteistyössä VR:n kanssa.

2008
Hämeenkyrön kolmen maisemahankkeen kokonaisuus, jossa hoidettiin maisemaa ja kehitettiin maisemamatkailua.

Lisätietoja:

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi