Euroopan kulttuuriympäristöpäiville etsitään tapahtumajärjestäjiä

Uutinen 11.11.2019 klo 12.26

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään ensi vuonna teemalla Kasvun paikat. Ympäristöministeriön asettama kulttuuriympäristöpäivien työryhmä etsii yhdistyksiä, museoita ja muita toimijoita järjestämään teemaan liittyviä tapahtumia.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tavoitteena on lisätä kulttuuriympäristöön liittyvää ymmärrystä ja arvostusta sekä innostaa toimimaan kulttuuriympäristön säilymisen ja hyvän hoidon puolesta. Kasvun paikat vuositeema tarjoaa tapahtumanjärjestäjille mahdollisuuden esitellä yleisölle erilaisia kasvun ja oppimisen ympäristöjä, tapoja ja tarinoita.

Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa. Tapahtumanjärjestäjille tarjotaan viestintäapua sekä maksuttomia materiaaleja.

Tapahtumia voi järjestää ympäri vuoden

Tapahtumia voi järjestää melkein missä vain: Tietoja ja taitoja voi kasvattaa esimerkiksi kirjastoissa ja museoissa, kerhoissa ja kursseilla, urheilukentillä ja luontopoluilla. Entiset ja nykyiset päiväkodit, koulut ja oppilaitokset ovat tärkeitä oppimisen ja osaamisen paikkoja. Kasvua versovat niin pihat, puutarhat ja puistot, kuin metsät ja maisemat.

Kulttuuriympäristöpäivien teemaviikkoa vietetään ensi vuonna Suomessa 7.–13.9. ja kulttuuriympäristöpäiviin liittyvää kansainvälistä maisemapäivää 20.10., mutta tapahtumia voi järjestää myös muina aikoina koko vuoden 2020 ajan. Kaikki tapahtumat ilmoitetaan yhteiseen tapahtumakalenteriin.

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään vuosittain 50 Euroopan maassa

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa vuosittain satojen kävelykierrosten, työpajojen, näyttelyiden, kylä- ja kaupunginosajuhlien ja retkien muodossa. Tapahtumia järjestävät museot, kirjastot, koulut, nuoriso- ja harrasteseurat ja erilaiset yhdistykset.

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä (englanniksi European Heritage Days), vietetään Suomen lisäksi 49 muussa Euroopan maassa. Ympäri Eurooppaa järjestetään vuosittain lähes 80 000 tapahtumaa, joihin osallistuu yli 30 miljoonaa ihmistä. Teemavuodet ovat yhteisiä kaikille maille ja vuonna 2020 juhlitaan teemalla Heritage and Education.

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.

Lisätietoja:

Koordinaattori Jonina Vaahtolammi, jonina.vaahtolammi@kotiseutuliitto.fi, puh. 09 612 63229

Suunnittelija Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, hanna.hamalainen@ym.fi, puh. 0295 250 095

Järjestöpäällikkö Liisa Lohtander, liisa.lohtander@kotiseutuliitto.fi, puh. 045 1509 109 (kansainväliset asiat)

Lue lisää: