AJANKOHTAIStA
Tiettyjen lajien metsästysmuistojen tuonti EU:n ulkopuolelta kielletään
1.6.2023 voimaan tulevassa uudessa luonnonsuojelulaissa kielletään tiettyjen CITES-lajien metsästysmuistojen tuonti EU:n ulkopuolelta Suomeen.
Seuraavien lajien tuonti metsästysmuistoina kielletään: kaikki lajit ja populaatiot, jotka on lueteltu EU:n CITES-lainsäädännössä liitteessä A. Liite A sisältää CITES-sopimuksen liitteen I lajien lisäksi jonkin verran muita CITES-lajeja sekä myös lajeja, joita ei CITES-sopimuksessa ole. Tuontikielto koskee lisäksi seuraavia liitteen B lajeja: afrikannorsu (liitteen B populaatiot), sarvikuono (liitteen B populaatiot), virtahepo, leijona, jääkarhu, argaalilammas. Kansallinen tuontikielto koskee siten niitä lajeja, joiden tuontiin EU:n CITES-lainsäädännön mukaisesti vaaditaan tällä hetkellä CITES-tuontilupa. Tuontikielto ei koske niitä lajeja, joiden metsästysmuistojen tuontiin riittää pelkkä CITES-vientilupa.
Ennen lain voimaantuloa hankitut metsästysmuistot voi kuitenkin tuoda eli kotiuttaa Suomeen. CITES-tuontilupahakemuksesta on ilmettävä metsästysmuiston hankinta-ajankohta.
Tuontikiellon alaisia lajeja ovat mm. leopardi, gepardi, leijona, karakali (Aasian populaatiot), villikissa (Felis silvestris), sapeliantilooppi (Oryx dammah), afrikannorsu, sarvikuono, virtahepo, niilinkrokotiili (jos populaatio on CITES sopimuksen liitteessä I), jääkarhu, ruskeakarhu/harmaakarhu (Ursus arctos), ilves (Lynx lynx), susi, saukko (Lutra lutra), heinätavi, argaalilammas (lajin Ovis ammon lisäksi myös seuraavat lajit: O. collium, O. darwini, O. jubata, O. karelini, O. polii, O. severtzovi).
Norsunluun myyntiä rajoitetaan ja myynnin ehtoja tiukennetaan EU:ssa
Aiemmin EU:n sisäisestä lupasääntelystä vapautettujen norsunluuta sisältävien ns. CITES-antiikkiesineiden myyntiin ja muuhun kaupalliseen käyttöön vaaditaan nykyään lupa (EU-todistus).
EU-todistuksia myönnetään enää vain esineille, jotka on tehty ja hankittu ennen 3.3.1947 (ns. CITES-antiikkiesineet) sekä soittimille, joiden sisältämä norsunluu on hankittu ennen 1.7.1975. Muiden norsunluuesineiden myyntiin ei ole mahdollista myöntää lupia.
Norsun syöksyhampaiden ja muun muokkaamattoman norsunluun myyntiä ei enää sallita. EU-todistuksia voidaan poikkeuksellisesti kuitenkin myöntää, jos norsunluuta käytetään arvokkaiden museoesineiden ja arvokkaiden soitinten korjaamiseen.
Ennen 19.1.2022 myönnettyjen EU-todistusten voimassaolo päättyi 19.1.2023, minkä jälkeen niitä ei enää voi käyttää siihen tarkoitukseen, mihin ne on aikoinaan myönnetty. Todistuksia voi enää käyttää vain laillisen alkuperän osoittamiseen.
Norsunluuta koskeva sääntely muuttui 19.1.2022. Muutokset johtuvat muutosasetuksesta (EU) 2021/2280, jolla muutetaan EU:n CITES-toimeenpanoasetusta 865/2006/EY, sekä EU-komission ohjeasiakirjasta ’Norsunluukauppaa koskevat EU:n säännöt’, Komission tiedonanto 2021/C 528/03.
CITES-toimeenpanoasetuksen muutosasetus (sisältää lajiliitteen)
Norsunluukauppaa koskevat EU:n säännöt - Tarkistettu ohjeasiakirja
Tietolehtinen norsunluukaupasta EU:ssa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Euroopan komission uusin lajiliiteasetus 16.12.2021.